Weekendje weg: Baie de Somme in Frankrijk

Hieperdepiep, opa is jarig! Om dit te vieren rijden we met het hele gezin naar baie de Somme in Frankrijk. Deze prachtige baai schittert van mooiheid zo pal aan de kust. Voordeel: het is maar 4 uurtjes rijden! Prima te doen voor een weekendje weg. Maar nu de grote vraag: is deze omgeving kidsproof? Een korte impressie…

En route

Als we de heenweg Calais passeren schrik ik me dood. Wat een depressieve omgeving is dit. De vluchtelingenkampen mogen dan geruimd zijn, je voelt, ziet en ruikt in de wijde omgeving nog altijd de wanhoop. De regen onderweg maakt het er niet echt beter op. Ik ben blij verrast als een half uur later het landschap verandert in glooiende heuvels en er een bleek zonnetje doorkomt. Een uurtje later arriveren we in Saint Valery sur Somme. De reis ging prima, net lang genoeg om de kinderen te vermaken met beeldschermpjes, snacks en een tukje tussendoor. Geen poepluiers en nagenoeg geen gehuil; stap 1 is geslaagd!

Een schip om in te slapen

Opa en oma hebben een binnenvaartschip omgetoverd tot woonark  gehuurd speciaal voor dit weekend. De omgeving is rustig en de boot zeer kindvriendelijk. Een hele kist met speelgoed, kinderservies en -bestek, kinderbedje en ga zo maar door.
Na een nachtje slapen vertrekken we de volgende ochtend naar het stadje zelf. We lopen langs het water waar prachtige huizen staan aan een brede wandelpromenade uitkijkend op de baai van de Somme. Als het laag water is kun je hier met rubberlaarzen oversteken naar het dorp aan de overkant. We stellen ons voor dat het hier in de zomer afgeladen vol zal zijn. Maar in januari is het superrustig.

Op pad

In de middag gaan we eerst naar het kiezelstrand van Le Houdel om zeehonden te spotten. Opa heeft een verrekijker bij zich en we zien er een aantal opduiken. Maar het allerleukst is op zoek naar bijzondere stenen in de vorm van hartjes en platte stenen om in zee te keilen. De kinderen vermaken zich opperbest en hebben rode konen van de gezonde zeelucht. We rijden een stuk verder naar de prachtige mystieke krijtrotsen. Ook hier kiezelstranden. De kinderen vinden nog meer en vooral steeds grotere stenen. Ik gooi af en toe een selectie terug het strand op als ze niet kijken, anders wordt het een zware terugrit met de auto.

Mooie huizen

Als laatste bezoeken we de prachtige Belle Epoque-huizen in het stadje Mers-les-Bains. Geweldige villa’s met versierde balkons, keramische tegels loggia’s, mozaïeken en een regenboog aan kleuren. Heel mooi om te bekijken maar voor de kinderen echt de laatste stop. Ze zijn moe en hongerig. Gelukkig is er op de boot gebak en daarna pizza. Als ze slapen (als een roos, vast door de frisse buitenlucht) dompelen wij ons de rest van de avond onder in gezellige gesprekken en Franse chardonnay.

De volgende ochtend rijden we rond 10 uur weg en rond half drie onze eigen straat weer in.  Een heerlijk weekend met dank aan opa en oma!

Meer info over de omgeving >>

Kidsproof

Reis: ✓
Accommodatie: ✓
Omgeving: ✓
Eten: ✓

Overall: check, check dubbelcheck. Baie de Somme is helemaal kidsproof!

Foto’s © www.joepvandrunen.com

 

About Sanne

Ik ben Sanne, 40 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (7) en Lou (3). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 19 en het huis uit. De jongste is 14 en lekker aan het puberen. Kortom, bij ons is het nooit saai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *