Tip: zo overleef je de feestdagen (en kan je er ook nog van genieten)

De decembergekte is in volle gang en de feestdagen staan voor de deur. Ben je ook altijd druk met boodschappen, koken, plannen en regelen? Ik heb een paar gouden tips, om de dagen te overleven, misschien helpen ze…

Regeren is vooruitzien

Dat zei mijn oma altijd en het is een waarheid als een koe. Vooral tijdens de feestdagen. Krijg je veel visite? Zorg dan dat de rest van je huishouden op orde is. Dat je bijvoorbeeld je wasjes hebt gedraaid en de bedden hebt verschoond voor die tijd. Geeft rust in je hoofd. Boodschappen? Maak een weeklijst en ga morgenochtend vroeg op pad. Ik ben as we speak bezig met de mijne en sta morgen om 8 uur bij de Maxis in Muiden voor de deur. Zo ben je de drukte en de gekte voor.

Liner

Say what? Ja echt, liner. Een combi tussen lunch en diner. Sinds we kinderen hebben doen we dit. We beginnen in de middag al met de kerstdis. Groot voordeel is dat je niet aan het einde van de dag een stel compleet doorgesjeesde, krijsende kinderen hebt en op tijd thuis bent. Geloof me dit is zo’n aanrader. Win-win voor iedereen!

Easy met de alcohol

Nu ben ik zelf een jaar lang gestopt met het drinken van wijntjes en biertjes (op een kleine uitzondering na) en dat bevalt me meer dan goed. En misschien helpt het ook die familieverstrikkingen of oude frustraties niet tijdens deze dagen te uiten, maar te wachten tot het nieuwe jaar. Goed voornemen, toch?

Vierendelen kan niet

Keuzestress met wie je de dagen doorbrengt? Moeders, schoonmoeders, stiefmoeders, vaders, zwagers etc. Wij hebben twee weken geleden een early xmas diner met een deel van de familie gehad omdat zij er niet zijn tijdens de kerst en in januari hebben we een nieuwsjaarsdiner met de stiefkinderen. Je kan je nu eenmaal niet vierendelen!

Ga eruit!

Met of zonder kinderen. Een rondje bosbaan is exact 5 kilometer. Lekker wandelen, fietsen of hardlopen. Kan best, even tussen de bedrijven door. Mijn favoriete yogastudio is open op tweede kerstdag, ik ben erbij! Heerlijk om even al dat kerstvoedsel eruit te zweten en een uur voor mezelf te hebben.

Tijd voor elkaar

Heb je hele drukke dagen? Tijd met elkaar doorbrengen als gezin is ook heerlijk. Bijvoorbeeld in de ochtend. Uitgebreid samen ontbijten, een filmpje kijken of erop uit in het park. Even genieten van elkaar.

Geniet

Zoveel drukte, zoveel mensen zoveel wensen. Bedenk vooral dat je deze tijd samen doorbrengt. Geniet van elkaar, van je familie of vrienden met wie je deze dagen doorbrengt. Neem de tijd om even adem te halen tussen de potten en de pannen en te bedenken dat de feestdagen ook heel erg leuk kunnen zijn.

Fijne feestdagen!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *