Tien tips voor stiefmoeders

stiefmoeders tips

En dan kom je hem opeens tegen. De liefde van je leven. The one. Hoteltebotel verliefd op deze man. Met een kleine bonus, hij heeft namelijk al twee kinderen.

Ervaringsdeskundige

Inmiddels 8 jaar verder mag ik wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben op het gebied van stiefmoederschap. Niemand van mijn kennissen of vriendinnen zat op dat moment in een soortegelijke situatie dus ik moest het allemaal zelf uitvinden. Door schade en schande ben ik wijzer geworden. Voor de stiefmoeders die er momenteel allemaal echt even niet uitkomen. Tien tips om het stiefmoederschap in goede banen te leiden.

1. Get to know them

Als je ze net leert kennen, de bloedjes van je man, stel je dan vooral bescheiden op. Stel je open op om de kinderen te leren kennen. De situatie is voor jou misschien wat onwenning en awkward, voor hen des te meer. Luister daarom aandachtig naar ze en laat ze blijken dat je nieuwsgierig naar ze bent. Maar hou je ook een beetje op de ahctergrond. Ga niet uitgebreid met je man staan zoenen tijdens de eerste ontmoeting, dat is echt een no go.

2. Wees realistisch: Je bent niet hun moeder

De rol van stiefmoeder kan een ondankbare zijn. Geef je stiefkinderen niet de indruk de moederrol op je te willen nemen. Je zorgt wel voor ze, maar het is niet je eigen bloed, wees je daar bewust van. En een moeder hebben ze al. Wees daar realistisch in. Het is wat het is.

3. Je buitengesloten voelen hoort er soms bij

Mijn stiefkinderen waren 5 en 11 toen ik ze leerde kennen. Mazzel had ik, het zijn twee jongens en over het algemeen is dat toch wat ongecompliceerder dan het vrouwelijke geslacht. Neemt niet weg dat ik niet kan deelnemen aan de gesprekken en anecdotes over vroeger. Toen ze met z’n allen op vakantie gingen naar Spanje, of toen er eentje naar het ziekenhuis moest helemaal opgezwollen wegens een wasmiddelallergie. Slik je pijn even weg dat je niet aan dit gesprek kan deelnemen, maar luister en sla het goed op voor een volgende keer.

4. Het is niet van jou

De mogelijke onmin waarin jouw man met zijn ex leeft is niet van jou. Probeer het bij hem te laten en je er zo min mogelijk mee te bemoeien. Dat is ergens de fout die ik heb gemaakt, me er toch mee bemoeien. Om de rust in ons gezin zoveel mogelijk te proberen te bewaken. Maar dat heeft me veel stress en grijze haren bezorgd. Het is misschien het moeilijkste om te doen, maar laat je partner zijn eigen strijd leveren met zijn ex.

5. In jouw huis gelden jouw regels!

‘Bij mama mag het wel’. ‘Dat is prima, dan doe je dat daar maar’, zei ik toen mijn oudste stiefzoon de ochtend wilde beginnen met twee gekookte eieren met knoflooksaus als ontbijt. ‘Hier doen we dat niet’. Wees duidelijk en stel je grenzen. Wat daar geldt hoeft hier niet en andersom. Het is moeilijk maar waar. Elk gezin heeft een eigen dynamiek, eigen regels en in elk huis heeft een kind zijn eigen taken. Besluit voor jezelf bij welke regels jij je het meest op je gemak voelt en stel ook zeker grenzen. Wees daar duidelijk in tegen je stiefkinderen

6. Quality time

Soms is het leuk om even alleen met je stiefkinderen te zijn. Als papa er niet is, maken we soms een grapje over hem of mogen ze wat extra’s. Gewoon om ook even een ‘jij en ik’ momentje met je stiefkind te hebben. Ga een kopje thee of een colaatje met ze drinken, met ze sporten of met ze shoppen zonder je wederhelft. Het zal je verbazen hoe leuk dat kan zijn.

7. Zorg voor veiligheid

Ook hier geldt: het is moeilijk, maar geef je stiefkinderen de ruimte om ook over hun andere thuis te praten als ze bij je zijn. Zet (indien nodig) je eigen mening en gevoelens opzij en laat ze vertellen hoe hun dagen bij hun moeder waren.. Praat niet slecht over hun moeder, reageer je liever daarna lekker af bij je vriendinnen met een goed glas wijn als dje die behoefte hebt. Je stiefkind moet zich veilig voelen zijn of haar verhaal bij jullie thuis te doen.

8. Trek 1 lijn met je partner

Laat je stiefkinderen weten dat je op 1 lijn zit met hun vader. Op deze manier ontstaat er geen tweespalt tussen jou en je liefde. Bespreek met hem hoe hij het ziet en probeer een consensus te vinden als jullie er beiden anders instaan. Een kind voelt als geen ander aan als dat niet het geval is en uitspelen is niet wat je wil.

9. Geef je eigen ongelijk toe

Als het mis gaat of er is strijd, praat er daarna met je stiefkind over. Geef het goede voorbeeld door achteraf je eigen ongelijk of frustratie toe te geven. De kans dat ze daarna ook sorry voor hun eigen gedrag zeggen en je een knuffel geven is heel groot weet ik uit ervaring.

10. Genieten mag ook

Vergeet alsjeblieft niet om lol te hebben. Het leven is leuk en jij en je stiefkind hebben 1 gemeenschappelijke deler: de vader en jouw liefde. Onderzoek wat jouw stiefkind grappig of juist heel stom vindt aan papa en vertel dat andersom ook, Dat schept een band. Zo gieren mijn stiefzonen en ik het uit als hun vader weer eens zijn poepbruine Crocs aan heeft of als hij opeens Frans gaat praten. Een blik met de jongens staat dan garant voor een paar fijne lachsalvo’s.

A hell of a job

It’s a hell of a job en misschien het moeilijkste wat je ooit gedaan hebt, zorgen voor stiefkinderen. De sleutel tot het het opbouwen en goed slagen van een band is je eigen ego opzij zetten. Want laten we eerlijk zijn, jij bent de volwassene in deze relatie.
Wees niet te streng voor jezelf en pak ook je eigen rustmomentje als de kinderen er een keertje niet zijn (met of zonder je vent). Het heeft tijd en ruimte nodig.
We zijn tenslotte allemaal menselijk en willen ook als stiefmoeder onze stiefkinderen een warm, liefdevol en knus nest kunnen bieden.

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *