Niet drinken is trending!

Ik las vanochtend in het Parool dat ‘dry januari’ trending is. Mensen grijpen het nieuwe jaar aan om na de feestdagen een maandlang niet meer te drinken.
Opeens moest ik denken aan de artikelen over moeders en wijn die ik overal op internet tegenkom. Die zijn ook behoorlijk trending. Titels als: ’14 dingen die je peuter vandaag deed waardoor je wel een wijntje hebt verdiend’ en t-shirts met daarop de tekst: ‘if they whine, i wine’. Het lijkt hip en grappig om een glaasje in te schenken als je je kinderen zat bent. Met een knipoog uiteraard, dat wel. Want boy, blijkbaar hebben wij het zwaar. Moeders en alcohol, ze houden van elkaar.

Fab 40

In september werd ik 40 en besloot ik een jaar te stoppen met drinken. Om eens te kijken hoe dat gaat, en om me fitter te voelen. Ik mag van mezelf een paar jokers inzetten tijdens het jaar, maar verder raak ik geen drank meer aan. Als ik toch wil drinken, zweer ik bij de alcoholvrije biertjes van Heineken, trouwens echt een aanrader!

Gewoonte

Redenen om te stoppen met drinken? Simpelweg de gewoonte. Want de maandag uit het werk moest toch wel even gevierd worden dat de kop eraf was. En op dinsdagavond kon de Chardonnay open omdat ik de volgende dag toch vrij was. Op de vrije woensdag schonk ik mezelf om vier uur al een glaasje in (want, oh wat is zo’n dag met de kinderen toch pittig…). Donderdag is het toch bijna weekend, op vrijdag klinken we tijdens de vrijmibo en in het weekend kan het, gewoon omdat het weekend is. Kortom, excuus na excuus om maar een wijntje te drinken en de lege flessen stapelden zich op in mijn voorraadkast. Genant gewoon!

Een wijntje, gezellig!

Omdat ik zelf nu (bijna) niet drink ben ik trouwens geen anti geworden hoor. Dat zou ik slap vinden. Anderen moeten zelf weten wat ze doen. Maar wat me opvalt is dat drank altijd samenvalt met het woord ‘gezellig’. Zullen we dan gezellig even een wijntje drinken? Maar ik ben zelf niet perse gezelliger als ik een wijntje drink… Eentje kan vast geen kwaad maar mijn achilleshiel is maat houden. Ik kan niet maar 1 wijntje drinken. Net als dat die zak M&M’s of chips altijd gewoon leeg moet, heb ik dat met een fles wijn ook.

Double standard

De vertrutting van de maatschappij is in volle gang. De priemende wijsvingers all over the place, mom shaming, sweatshirts met apenteksten, de pakken van de Amsterdamse pieten (om maar niet te spreken over de hele pieten discussie), en zelfs mijn all time favoriete serie Friends is nu opeens homofoob en sexistisch gedoopt door een stelletje millenials. Maar moeders die grappen over drank maken, worden volledig geaccepteerd. Drinken, dat heb je nodig als moeder met die drukke kinderen. We moeten ons met een drankje kunnen ontspannen, zijn leukere moeders met een glas op en hebben dat dan blijkbaar ook verdiend na een dag moeder zijn. Ik zie hier toch een paradox, een double standard. Meten we nou met 2 maten?

Nuchter

Hoe dan ook, niet drinken betekent: Frisse weekenden, veel meer energie, een slanker lijf, dichter bij je eigen gevoel en minder snaaizin na een avondje doorhalen. In combinatie met sporten (ik ben veelvuldig in de yogastudio van Equal te vinden) voel ik me supergoed. Oh en om toch even nuchter te zijn en blijven; het fabeltje dat je van wijn een leukere moeder wordt is onzin. De volgende dag ben je namelijk een nóg stommere moeder die bloedchagerijnig is en geen zin in kinderen om zich heen heeft omdat ze brak is. Een leukere moeder ben ik juist als ik niet gedronken heb. Het duurde tot mijn veertigste voor ik daar achterkwam. Het klopt dus toch wat ze zeggen, wijsheid komt met de jaren. Probeer het eens, je knapt er echt van op!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *