Een voorkeur voor je kind

“Heb jij een voorkeur?” Mijn zus kijkt me vragend aan terwijl ze naar mijn kinderen knikt. “Wat bedoel je precies”, vraag ik. “Nou, er zijn dus moeders die meer hebben met hun ene kind, daar houden ze dan meer van. T schijnt nogal een taboe te zijn, maar het komt weleens voor.”

 Uit een onderzoek blijkt dat één op de zes moeders een voorkeur heeft voor één van haar kinderen. Schokkend? Ik vind zelf eigenlijk van niet…

Zoon

Toch zet het me aan het denken. Ik laat beide kinderen in mijn gedachten de revue passeren. Vince is mijn oudste en dat is wel heel erg bijzonder. Qua karakter lijkt hij enorm op mij. Ik herken zo veel van mezelf in hem. Qua gevoelsniveau zitten we dicht bij elkaar. Met 1 groot verschil; het is een jongen.

Hij kan dingen bijvoorbeeld veel makkelijker loslaten en stapt heel snel uit zijn boosheid. Dat herken ik dan weer niet.

Dochter

Aan mijn jongste dochter moest ik echt even wennen toen ze net geboren was. Dat had te maken met een zeer nare zwangerschap en een bevalling straight from hell. Ik kan me soms lastig met haar identificeren. Ze is een behoorlijke doordrammer en heeft een enorm sterke wil. Gaat het niet zoals zij het bedacht heeft dan breekt de pleuris uit. Haar karakter is anders, ze kan zich goed uiten en is absoluut geen binnenvetter. Fijn voor haar!

Wat ik heerlijk vind met mijn dochter is meidendingen doen. Ik merk nu al dat ze een lieve poppenmoeder is en dat verzorgende heeft. Ook heerlijk: als ik sieraden om heb kan ze erop wijzen en roept ze: ‘mooi mama’. Nieuwe schoenen? Altijd even naar de spiegel om te kijken en een rondje te draaien. Ik kan me nu al verheugen om met mijn dochter nagels te lakken, make-upjes te doen en samen naar de kapper te gaan (zal nog even duren, want ze is ruim twee en heeft nog steeds heel weinig haar…). Gewoon de meidendingen. Mijn hart maakt een sprongetje als ik daaraan denk.

Geen voorkeur, maar anders

Ik wil dan ook niet zeggen dat ik een voorkeur heb, maar t is gewoon anders. Qua karaktergevoel heb ik meer met mijn zoon, met hem voel ik me verbonden omdat we zo op elkaar lijken. Maar mijn dochter heeft alle meisjes eigenschappen die ik ook heb, waardoor ik ook een sterke band met haar heb.

Houden van

Eigenlijk is het gewoon een andere manier van houden van en heb ik het beste van twee werelden. Twee kinderen die allebei uniek zijn en een stuk van mijn DNA hebben. Ik zou nooit tussen ze kunnen kiezen als dat zou moeten.

Toch kan ik goed begrijpen dat moeders een voorkeur hebben. Als je je veel meer met de eigenschappen van 1 kind kan indentificeren is het logisch dat je met dat kind beter kunt lezen en schrijven. Ik vind het heel normaal. En een voorkeur hebben voor betekent niet meteen dat je meer van de één houdt dan van de van de ander!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *