Vuurwerk en pubers

“Nitraat jonguh!” Dat roept mijn oudste stiefzoon sinds ik hem ken elk jaar rond het einde van de decembermaand als er weer een knaller afgestoken wordt in de buurt. Geobsedeerd door vuurwerk. Vuurwerk is de shit. Hele verhalen elk jaar weer. Over nitraat, over knallen, over alles wat daar verder mee te maken heeft.

Gek werden we ervan. Zo gek zelfs dat we hem verboden over vuurwerk te praten tot na de kerst.

Vuurwerk

Elk jaar dat hij ouder werd, werd het vuurwerk dat hij afstak gekker en harder. Ikzelf ben geen vuurwerk-fan, ja het vuurwerk op Sail vind ik leuk, mooie cakes in de lucht met kleurtjes en bescheiden knalletjes. Maar voor de echte harde knallers loop ik niet warm. In combinatie met de vuurwerk gekte van de zoons van mijn man heb ik er zelfs een grondige hekel aan gekregen. Daarnaast ben ik er gewoon bang voor. Ik begrijp de ophef rondom vuurwerk gewoonweg niet. Waarom zou je zoveel geld besteden aan knallen, wat is daar nu zo magisch aan?

Oud en nieuw

En dan is het oud en nieuw 2013. Mijn stiefzoon is 15 jaar oud. Wij zijn bij vrienden in de straat om oud en nieuw te vieren. De jongens van mijn man zijn deze jaarwisseling bij hun moeder.  Opeens gaat de telefoon van mijn man. ‘Met Joep’…..Ik vang flarden op van het gesprek. ‘Ja oke, en waar is hij nu dan? Ja dat snap ik. Nee bij zijn moeder. Dat is goed. Dank u meneer. Fijne avond.’

Opgepakt

Mijn stiefzoon is door de politie meegenomen, hij had illegaal vuurwerk in zijn rugtas en is opgepakt met een stel vrienden omdat hij nitraatbommen aan het afsteken was. Iedereen uiteraard in rep en roer. Als we hem later aan de telefoon krijgen als hij onderweg is naar zijn moeder vertelt hij dat hij binnenkort bericht van Bureau Halt kan verwachten. Hij rekent op een taakstraf en een fikse boete. En terecht!

Bangmakerij

Het beste in mijn ogen wat hem ooit overkomen is, want vanaf dat moment heeft hij geen enkele interesse meer in welke vorm van knallers dan ook. Het opgepikt worden door een politiebusje en een preek van de agenten hebben bij deze jongen hun werk gedaan. De rest bleek goede bangmakerij want Bureau Halt en de boete zijn nooit bij hem aangekomen.

Je kan blijven praten met je kinderen over vuurwerk, over het gevaar en ze 100 maal waarschuwen. Dat hebben wij ook altijd gedaan, maar de knallen blijven trekken, wat je ook zegt. Soms is lik op stuk gewoon de beste oplossing!

 

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *