Help, een pre-puber!

pre-puber

Ik stap op een maandagochtend op mijn fiets. Mijn zoontje wil op het achterzitje plaatsnemen. Huh? Op het zitje ligt een afgekloven bekende boterham met worst. Daar zag ik mijn jongste stiefzoon 5 minuten eerder het huis mee verlaten. Hoe komt die boterham nou op mijn fiets? In de categorie: help, ik heb een pre-puber!

Vergeten

Oh, vergeten, legt hij ’s middags uit. ‘Ik moest mijn fiets van het slot halen en toen had ik de boterham daar even neergelegd. En niet meer aan gedacht.’ Hmm, oke… Hij is verstrooid en vergeetachtig. Typisch pre-puber gedrag?
Mijn jongste stiefzoon is 12 en zit in de eerste klas van het VWO. Het is een gevoelig en druk kind. Hij is ook een dromer, knuffelt graag met zijn ouders en vergeet heel, heel veel. Wat moet je daar nou mee?

Gevalletje verstrooid

Vandaag ontving ik een what’s app in de chatgroep die we met zijn moeder hebben. Jongen, je bent de afspraak bij de beugeltandarts vergeten. Alweer! Wat moet je daar nou mee? Het is een slim kind, ik bedoel, hij zit op het VWO en haalt prima cijfers. Maar deze jonge hond laat zijn mobiel gemiddeld 1 keer per maand op straat stuiteren, vergeet zijn agenda op school, is zijn biologieboek kwijt en zet soms de suikerpot in de koelkast. Hij vergeet in de ochtend te douchen en zijn tanden te poetsen. Gymkleren en regenpakken verdwijnen op raadselachtige wijze en hij kan een uur van te voren melden dat hij vanavond een Halloween feest heeft en dat hij niet weet wat hij aan moet.

Hilarisch en irritant

Af en toe levert het dan ook hilarische situaties op, maar in combinatie met de gemiddelde groter pubermond en de ‘jij vertelt me niks want ik weet alles al’ attitude kan het bij mij regelmatig ook behoorlijk wat irritatie opleveren.

Fase?

Is het een fase en groeit hij er gewoon overheen? Want heus, iedereen vergeet wel eens wat. En voor hem is het een extra uitdaging omdat hij in twee huizen woont. Zijn mentor geeft in een gesprek aan dat hij naast warrig ook nog eens enorm druk in de klas is en snel afgeleid. Moeten we naar de dokter en uitzoeken of hij misschien wel ADD of ADHD heeft? Ik denk dat het een goeie is om alles uit te sluiten.

Zelf oplossen

Maar daarnaast ben ik er ook voor om hem maar eens op zijn gat te laten gaan en een keer niet mee te zoeken naar een oplossing als zich weer eens een probleem voordoet. Als we het hem nu eens zelf op laten lossen en hem een boete opleggen als hij voor de 100ste keer de beugeltandarts afspraak vergeet. Zijn vader is het met me eens, laten we dat eens doen. Nu zijn moeder nog overtuigen en dan eens kijken of dat gaat werken. Wordt vervolgd!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *