Een suikervrije maand

Een beetje een vies praatje, dus stop met eten als je dit leest! Steeds maar weer heeft mijn dochter van bijna twee diarree. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ze ooit een normale bolus geproduceerd heeft. Elke keer weer rode billetjes doorgelekte kleertjes en een drama tijdens het verschonen. Tijd voor een bezoekje aan de dokter. Die adviseerde een suikervrije maand. 

Want er kwamen uiteraard meteen een aantal rampscenario’s in mijn hoofd langs. Glutenallergie, glutenintolerantie, coeliaki (spreek please uit als suu-li-akki, anders sta je echt voor lul!) het passeerde allemaal de revue. En ook clichés als: het is een meisje en meisjes hebben nu eenmaal snel last van hun darmen hoorde ik in mijn inner circle.

Pasklaar antwoord

Gelukkig had mijn dokter meteen een pasklaar antwoord. Tijdelijk stoppen met het geven van producten die fructose bevatten. De darmen kunnen nog niet dealen met een teveel aan fruitsuikers, waardoor er diarree ontstaat. En fruit dan? Dat mag, maar niet teveel. De fructosen in fruit zijn gecombineerd met andere onderdelen zoals vezels, dus zijn niet heel slecht. Hij beloofde me dat als ik mijn dochter een maandlang geen suiker gaf, het verschil fenomenaal zou zijn. Ik was benieuwd en als dat het geval zou zijn, zou ik hem vergeven dat hij mijn dochter ‘hij’ noemde toen we net de behandelkamer binnen kwamen…

Suikervrij in huis

Helemaal suikervrij is niet te doen in ons gezin en ik moest even goed bedenken hoe dit te doen. Ik begon met in mijn ogen de grootste boosdoeners meteen uit het zicht te halen. Appelsap haalde ik uit de koelkast en zette ik op het balkon. Appelstroop haalde ik uit het keukenkastje en zette ik op een andere plek. En hoe sneu ook, de adventskalender van Peppa Big heb ik weggegooid (sorry Sinterklaas).

Onnodige suikers

Pas als je er echt op let realiseer je je hoeveel onnodige suikers je aan je kinderen geeft. Het hoeft niet altijd en ik ging op zoek naar alternatieven. Als snack introduceer ik bij mijn dochter komkommer met hummus en als toetje yoghurt met kokosbloesemsuiker (want het moet ook leuk blijven). Appelsap vervang ik door thee, melk en water. Ik maak er gezellige momentjes van: samen drinken aan tafel met een leuke beker of een interessant kopje.

Rozijnen en brood

Een doosje rozijntjes op zijn tijd vind ik ook geen probleem en ik hou me netjes aan de max van twee stuks fruit per dag. Brood bied ik kant en klaar en in stukjes aan zonder wat te vragen. Ze neemt smeerkaas, worst of pindakaas (mag bij navraag aan de dokter wel).

Minder zoet voor iedereen

Ik had enorme huilbuien in de vorm van temper tantrums verwacht, maar niks van dit alles. Mijn dochter accepteert alles en zeurt nooit om appelsap of kokolaatjes. Voordeel is dat de rest van de familie ook veel minder zoet neemt en mijn zoon ook helemaal overstapt op water in plaats van appelsap. Binnen een week al merk ik dat de inhoud van de luiers steviger wordt en na 2 weken spotten we volleerde drollen! Kortom, we gaan dit volhouden.

Jarig

Overmorgen is ze jarig, mijn kleine poppetje. Twee jaar wordt ze. En als zij low on sugar is, is de rest dat ook. Het is namelijk haar feestje en zij is de prinses! Wat we doen? We vullen limonadetanks met water en fruit daarin: aardbeien, frambozen, muntblaadjes. We maken lekkere fruitshakes in de blender. Ik bak zelf een gezonde taart en geef de kinderen rauwkost met hummus. Ik denk niet dat de ouders daar bezwaar tegen hebben trouwens.

Dokter: je had gelijk en by the way, you’re forgiven!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *