Stoofvlees met rijst

stoofvlees

Op woensdag heb ik altijd tijd. Mijn vrije dag, maar ook de wisseldag van mijn stiefkinderen. Dus na 15.00 is het bij ons in huis the madness. Druk druk en nog eens druk. Graag heb ik daarom voor die tijd alles al klaar. De was, strijk, schone bedden en vooral het avondeten!

Dus begin ik al vroeg met koken, na mijn hardlooprondje. Regeren is vooruitzien, zegt mijn moeder altijd. Vandaag maak ik stoofvlees. Lekker winters, met veel groenten en rijst erbij. Gezond en lekker en alle kinderen zijn er dol op.

Rijst en stoofvlees!

Voordat ik de kinderen naar school breng haal ik het vlees alvast uit de koelkast zodat het op temp kan komen. Teruggekomen kook ik eerst de rijst.* Dan leg ik het vlees (superfijn biologisch stoofvlees van de Lidl) op een bord en kruid ik het met peper en zout (tip van oma!). Ik fruit een ui, knoflookje in de roomboter en voeg het vlees toe. Ik voeg een boemboe toe en water als het vlees helemaal dichtgeschroeid is (Rendang van Conimex, my total fave!)

Veggies!

Dan voeg ik lekker veel groenten toe, meestal sperziebonen en verder wat ik in de groentenla heb liggen: wortel, bleekselderij en tomaten. Als alles kookt, geurt en stoomt, voeg ik nog wat laurierbladeren, of djeroek poeroet toe en laat ik de pan een paar uur (maar minimaal 2) met rust. Gewoon op een plaatje en een heel laag vuurtje.

Het fijne van deze stoofpot is dat ik de groenten erin kan ‘verbergen’. Mijn oudste houdt eigenlijk niet van tomaat, maar hij herkent er na uren stoven niks meer van terug.

Learn, eat &listen!

’s Avonds hoef ik alles alleen maar even door te warmen. Ikzelf hou van koriander, dus die sprenkel ik nog over mijn rijst en stoofpot heen for a picture perfect!
En dan heb ik tijd om iedereen (jawel alle vijf!) onverdeelde aandacht te geven. Hoe was school, moet ik je overhoren, wat is er allemaal gebeurd? De tafel dekken? Dat doen de grote jongens, oh en afruimen ook!

*mijn rijst truc is makkelijk en werkt altijd! Neem op 1 kop rijst 1.5 kop water. Met 2 pubers in huis neem ik meestal 3 koppen rijst (gewoon zo’n duralex glaasje), dan voeg ik het afgemeten water toe. Rijst aan de kook brengen, als het kookt, plaatje eronder, deksel erop en 20 min laten gaan. Mijn rijst is op deze manier nog nooit mislukt. Dankjewel mam!
P.s.: Nadat de rijst klaar laat ik m nog even rusten, maar fluf me nog wel op. Gewoon even doorscheppen met een lepel zodat de korrels niet gaan klonteren of heel erg aan elkaar gaan plakken.

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *