Hoe was het op school?

‘Hoe was het op school schat?’….. ‘Goed’. ‘Nog leuke dingen gedaan?’…. ‘Weet niet meer.’….. ‘Was er nog iemand jarig?’….. ‘Neuh’… ‘En was t leuk op de naschoolse?’….. ‘Ja prima’…

Hoe was het op school?

Dat zijn de gesprekken die ik met mijn zoon voer over school. Kort en krachtig. Ik wil gewoon weten hoe school was. Maham, ik weet het gewoon niet meer OKE? Oké… Einde gesprek. En we gaan weer over tot de orde van de dag.

Eigen leven

Toen mijn zoon voor het eerst naar de crèche ging begon zijn eigen leven eigenlijk al een beetje. Hij bracht dagen door zonder mij. Natuurlijk kreeg ik altijd een uitgebreide overdracht van de leidsters, maar het liefst wou ik dat ik soms stiekem om een hoekje mee kon kijken om te zien wat hij deed op de groep en hoe hij dat deed. Maar ik was er zelf geen getuige van.

Loslaten

Mijn moeder zei ooit eens tegen mij: vanaf het moment dat de navelstreng na de geboorte van je kind wordt doorgeknipt begint het loslaten al. Dat klopt. Het krijgen van een kind is een aaneenschakeling van loslaten. En laat dat nou niet mijn allersterkste kant zijn…

Wennen

De overstap naar school vond ik niet te doen. Van een lange overdracht inclusief verslagjes en foto’s in de app, naar geen overdracht. Alleen een knikje van herkenning of een korte blik van de juf als de school uitgaat (als daar al tijd voor is). Tenzij er iets belangrijks is (maar dat is meestal dan niet positief). Hoe hij het doet op school hoor ik in een 10-minuten gesprek dat drie keer per schooljaar plaatsvindt. That’s it.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Dus probeer ik mijn zoon te polsen. Is t leuk op school? Zijn de werkjes moeilijk? Ken je de tafels al? Met wie speel je in de pauze? Wie zijn de overblijfjuffen? I know nothing, zilch, nada! En heus, hij doet het goed op school, heeft het naar zijn zin en haalt prima cijfers. Natuurlijk hoor ik wel eens iets van andere moeders of kan ik de juf snel vragen hoe het gaat per mail. Maar verder ben ik compleet afhankelijk van de informatie die mijn zoon geeft.

Gesloten

Ik heb weleens gelezen dat je dan gesloten vragen moet stellen. Dus niet: ‘Was het leuk?’, maar bijvoorbeeld: ‘Heb je vandaag taal gehad?’ Of: ‘Met wie heb je gespeeld?’ Ook dat levert meestal irritatie op. Wat vaak wel werkt is ’s avonds in de badkamer. Hij onder de douche, ik op een krukje ernaast met een kopje koffie. Dan komen de verhalen los. En heel soms vertelt hij out of the blue uit zichzelf weleens wat. En ik geniet van zijn verhalen, want ik vind het heerlijk als hij me meeneemt in zijn wereld.

Toilet

Laatst zei hij bijvoorbeeld onder de douche: ‘Juf zegt dat als je moet poepen, dat je dan drie keer de W.C. rol om je hand moet wikkelen, en dat dat genoeg is.’ Op de kindertoiletjes van zijn school hangen namelijk geen W.C. rollen. Je moet zelf een velletje meenemen uit de klas als je gaat. Dit levert soms problemen op: vieze boxers (want te weinig W.C. papier meegenomen) of ’s avonds buikpijn (want ik poep liever niet op school). Ik vind het hilarisch en zie dan helemaal voor me dat je dat soort gesprekken als juf met je klas moet voeren.

Spioneren

Sinds kort ben ik leesmoeder. Ik mag dan elke vrijdagochtend met drie verschillende kinderen oefenen met lezen. Ze lezen mij dan 8 minuten voor en ik help ze. Ik hou enorm van lezen en help de kinderen graag. Maar stiekem is de hoofdreden toch dat ik dan als een spion kan kijken wat er aan het begin van de morgen in de klas gebeurt. Niet om te bekritiseren trouwens, maar gewoon omdat ik bloednieuwsgierig ben hoe dat dan gaat. En het gaat, goed zelfs. Hij heeft een lieve juf die heel erg leuk met de kinderen omgaat. Soms streng, maar wel rechtvaardig. Ik wist het heus wel hoor, maar wilde het toch even met mijn eigen(wijze) ogen zien!

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *