Nutrilon, No-trilon!

“Mag ik er met een zwarte marker een kruis opzetten?” De cassiere van de Etos houdt het pak Nutrilon 1 wat ik bij haar wil afrekenen in de lucht en kijkt me vragend aan. Het was al een hele onderneming om aan het pak met de primiaire levensbehoefte voor mijn dochter te komen. Ze staan namelijk niet meer gewoon in de schappen, maar worden ‘achter’ in het magazijn bewaard. Ik vermoed in een zwaarbeveiligde kluis. Altijd moet ik vragen naar de Nutrilon om vervolgens een medewerkster naar achter te sturen die (indien mazzel) het witte babygoud voor me gaat halen. Om negen van de tien keren met opgetrokken schouders en de handen half omhoog te roepen: “Helaas mevrouw, we hebben het niet.” Niet geleverd, of uitverkocht.

“Ehm, waarom?”  vraag ik aan de cassiere. Nou, dan kunt u het niet doorverkopen. Waarom zou ik dit doorverkopen? vraag ik haar, terwijl ik mijn portomonee uit de luiertas haalt die hangt aan de Bugaboo waar mijn dochter in ligt te slapen. Nou, dat gebeurt heel veel, dus willen we dat voorkomen. Ik kijk demonstratief naar mijn kinderwagen en zeg: “oke, als jij dat wil...”

Nutrilon

Sinds een aantal jaar mag er in Amsterdam bij de winkels die Nutrilon verkopen (Kruidvat, Etos, Albert Heijn) maar 1 pak per dag per klant verkocht worden. Dit heeft te maken met het feit dat Chinezen zoveel Nutrilon opkopen. In 2008 was er in China het ‘melamineschandaal’ waarbij Chinese poedermelk met de stof melamine vervuild werden. Op deze manier werd door de fabrikanten verhuld dat de poedermelk was aangelengd met water. Als gevolg werden rond de 64.000 Chineze baby’s ziek en overleden er 6 kinderen. Chineze ouders zoeken wegens het gebrek aan vertrouwen in de lokale fabrikanten hun heil dus ergens anders en proberen vooral via de Europes markt aan poedermelk te komen.

Boze tongen beweren dat Nutrilon zelf verantwoordelijk is voor de schaarste in Nederland. Ze zouden voor China produceren, omdat Nutrilon daar vele malen meer opbrengt dan in Nederland. Nutrilon zelf beweert dat dat niet waar is. Een pak Nutrilon kost in Nederland rond de twaalf euro en kan in China doorverkocht worden voor 50 of zelfs 60 euro.

Ik zit laatst koffie te drinken in de Maasstraat als er een Chinees echtpaar op de fiets op de stoep stopt. Dat zijn ze dus: de melkmaffia! Beiden hebben fietstassen volgeladen. Ze kijken schuchter om zich heen, praten wat met elkaar en vervolgens loopt de vrouw het Kruidvat in om terug te keren met een pak Nutrilon wat ze bij de overige voorraad in haar fietstas propt. Volgens winkelmedewerkers komen er dagelijks Chinezen langs om een pak Nutrilon te kopen. Het levert immers veel op. Hoe het dan zit met die handel weet ik ook niet precies, het blijft zwart, maar ik las wel dat je een boete van 64.000 euro riskeert als je betrapt wordt op illegale verkoop.

Hoe het ook zij, er is op dit moment gewoon lastig aan te komen. Wat te doen? Het was laatst de dag voor Pasen en ik probeerde nog last minute een pak op de kop te tikken. Nergens te krijgen! Alle schappen en magazijnen leeg. Dikke paniek. Gelukkig nog net de Paasdagen doorgekomen met het laatste beetje wat ik thuis nog had. Mijn advies: in het kader van ‘if you can’t beat them, join them’ is: HAMSTEREN! Het is niet anders, maar ik wordt nu net als de Chinezen. Elke keer als ik langs een Etos of Kruidvat wandel, ga ik daar even naar binnen om te kijken of er achter nog ergens een pakje ligt. Verder mag je bij Bol en Wehkamp niet 1 maar wel 2 pakken per keer bestellen: Joehoe! Regeren is vooruitzien, dus inslaan maar en extra ruimte maken in je voorraadkast.

 

About Sanne

Hi! Ik ben Sanne, 42 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (9) en Lou (5). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 21 en het huis uit. De jongste is 17 en woont bij zijn moeder. Naast het moederschap ben ik marketing adviseur bij de Universiteit van Amsterdam. Naast lezen en schrijven hou ik van veel bewegen met yoga als absolute favoriet. In de zomer ben ik veel in ons tuinhuis op het mooie Amstelglorie te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *