Pasen: hoe zit het ook alweer?

Pasen

Er op je paasbest uitzien. Lekker wat vrije dagen… Maar elk jaar weer vraag ik me af hoe het nu ook alweer allemaal zit. Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Ik haal alles door elkaar. Ook last van? Hier is ie dan for once and for all, deze dagen op een rijtje om nooit meer te vergeten.

40 dagen vóór Pasen

Dan begint de vastentijd. Dit is een tijd van bezinning, waarin gelovigen vragen om vergeving van hun zonden.  De vastentijd staat voor de 40 dagen die Jezus volgens de bijbel in de woestijn vastte. Nice to know: voorafgaand hieraan wordt het carnaval gevierd.

Palmzondag

De week voor Pasen wordt de lijdensweek genoemd. Die begint met Palmzondag: Jezus kwam die dag, samen met zijn leerlingen, de stad Jeruzalem in. Hij werd als a true king onthaald. Bewoners verwelkomden hem met wuivende palmtakken.

Witte donderdag 

Op deze dag vond het laatste avondmaal dat Jezus met zijn studenten at plaats, een dag voordat hij op Golgotha zou worden gekruisigd. Deze nacht werd hij gevangen genomen, de geestelijk leiders van Jeruzalem waren waarschijnlijk jaloers op zijn succes.

Goede Vrijdag

Op deze dag werd de goede man gekruisigd en gaat hij heel even dood.

Pasen

Op Pasen wordt zijn opstanding (of verrijzenis) uit de dood gevierd. Jezus is opgestaan na de dood, de derde dag na zijn kruisiging.

Anders Pasen!

Gelukkig zijn er door de jaren heen ook andere elementen aan het paasfeest toegevoegd zoals het maken van een paasdoos op school, eieren verven en zoeken en de paashaas. (“Mam, de paashaas bestaat dus echt niet”). Eieren staan symbool voor nieuw leven en het begin van de lente.

Ook inspireerde de paastijd J.S. Bach. Hij schreef onder andere de Matthäus-Passion. Supergaaf om deze te bekijken en vooral te beluisteren in het Concertgebouw in Amsterdam rondom de paasdagen.

Hemelvaart

Veertig dagen na de opstanding van Jezus vond de hemelvaart plaats, aldus het verhaal in de bijbel. Na zijn opstanding verscheen Jezus dus nog vaak aan zijn fans en vertelde wat ze moesten doen als hij in de hemel zou zijn. Nadat hij zijn volgelingen had gezegend, vloog hij richting hemel, zo vertelt het verhaal.

Pinksteren

Tien dagen na Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen is het Pinksteren. Op deze dag stuurt God (de vader van Jezus dus) zijn holy spirit naar de followers van Jezus. Met als resultaat dat zij plotseling in andere talen spreken en ook mensen in andere landen over Jezus kunnen vertellen.

En wat zeggen de kinderen over Pasen?

De vraag aan mijn zoon (6.5 jaar) levert de volgende interessante dialoog op.
Ik: Vince wat is Pasen?
Vince: Jezus staat uit zijn graf op. Kan toch helemaal niet, dus Jezus bestaat niet.
Ik: Waarom niet dan?
Vince: Hij bestaat niet want anders zouden wij ook uit ons graf kunnen opstaan. Anders zou Anne Frank ook uit haar graf opstaan. Makes perfect sense to me! 

Pasen eieren

 

About Sanne

Ik ben Sanne, 40 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (7) en Lou (3). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 19 en het huis uit. De jongste is 14 en lekker aan het puberen. Kortom, bij ons is het nooit saai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *