Vrijheid en herdenken: 4 mei

Foto Anne FrankVier mei. Een dag om te herdenken, je te realiseren wat vrijheid is. Vrijheid wordt je niet opgelegd door een ander. Het zit in jezelf. Ode aan en diepe buiging voor alle verzetshelden over de hele wereld en speciaal voor die in mijn eigen mooie buurt: de Rivierenbuurt. 

Balkon

Zie je dat balkonnetje? Mijn zus wijst vorig jaar tijdens een verjaardagsborrel in augustus op een appartement op 1 hoog bij haar in de straat. We zitten in het gras op het Roerplein. Zie je in deze straat een ander huis met een balkon? Ik kijk rond maar kan er geen enkele ontdekken. Dat komt, omdat er tijdens de tweede wereldoorlog SS-ers woonden, die konden het plein op die manier in de gaten houden. Ik krijg kippenvel ondanks de augustuswarmte.

Het verhaal blijft me bij. Elke keer als ik bij mijn zus in de straat ben moet ik een blik werpen op het balkonnetje. En dit is nog maar een van de vele dingen die onze mooie buurt aan oorlogshistorie rijk is. De Amsterdamse Rivierenbuurt is doorspekt met herinneringen aan ’40-’45.

Foto Roerstraat

Merwedeplein

Anne Frank woonde op een steenworp afstand van ons huis, haar beeld staat prachtig op het Merwedeplein. De enorme plaquette in de gang van de gelijknamige school van mijn zoon met leerlingen die de oorlog niet overleefden. De ontelbare struikelsteentjes in de straten, de verhalen van de oudste bewoonster uit onze straat over de Duitsers en hoe zij Joodse gezinnen afgevoerd zag worden zijn maar een fractie van het geheel.

Mijn zoon en vrijheid

Door onze buurt weet mijn zoon al veel over de oorlog. Toen hij in groep twee zat wist hij me al te vertellen over concentratiekampen. Had ie het op school over gehad. Gelukkig zonder de beelden daarbij. Maar ik ben ergens wel blij dat hij meer weet dan ik toen ik zo oud was.

Of hij zich realiseert dat hij in vrijheid opgroeit weet ik niet, ik vermoed van niet. Maar dat hoeft ook niet van mij. Hij is, net als ik, in vrijheid geboren. Vrijheid heeft voor hem en mij een andere betekenis denk ik. Maar juist omdat we in deze bijzondere buurt wonen, zijn we ons wel bewust van wat er in deze donkere periode gebeurd is. En hij al op een zeer jonge leeftijd.

Vrijheid

Vrijheid voelde ik vanochtend, toen ik in de buurt aan het hardlopen was. Langs de Amstel groette ik, zoals altijd, de plaquette op de plek waar ruim 100 mensen in het voorjaar van 1945 bij Rozenoord vermoord zijn. Ik loop het Amstelpark in en sta heel even stil bij de 100 stoelen die daar ter nagedachtenis neergezet zijn met daaronder een steen met naam. Op een stoel ligt een roos. Indrukwekkend. Ik rende, het had geregend, ik snoof de heerlijke geur van regen, bomen en planten op. Ik voelde me vrij.

Foto Amstelpark stoelen

Herdenken

Morgenavond neem ik mijn zoon mee naar het beeld van Anne Frank. Voor het eerst gaan we samen met hem herdenken. Hij is nu zes. Ik denk dat het kan. We nemen een roos mee, en herdenken Anne Frank. Samen in stilte. Zoals het hoort.

Foto stoel Amstelpark met roos

 

About Sanne

Ik ben Sanne, 40 jaar. Ik woon in Amsterdam. Samen met Joep en ons koningskoppel Vince (7) en Lou (3). Joep heeft twee zoons uit een eerdere relatie. De oudste is inmiddels 19 en het huis uit. De jongste is 14 en lekker aan het puberen. Kortom, bij ons is het nooit saai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *